top of page

Zasnova kokošnjaka temelji na preverjenem znanju. Kokoši potrebujejo pašnik, dvignjeno varno nočno zavetišče, ter gnezda, kjer nesejo jajca.

Lesena konstrukcija kokošnjaka, zasnovana v zlatem rezu, nosi popolno kocko s stranico enega metra, do katere se kokoši povzpnejo po lestvi preko dvižne lopute. V kocki so gnezda, prostor za spanje ter zalogovnik za vodo. Gnezda z jajci so za lastnika dosegljiva iz zadnje strani kokošnjaka.

Perforacije na stropu gnezd, ki omogočajo prezračevanje, tvorijo vzorec naše galaksije, saj je po zgodbah starih verstev vesolje nastalo iz jajca. Perforacije spominjajo tudi na znamenite velikonočne vrhniške pirhe.

Kokoši lahko ob paši opazujejo zlato jajce pritrjeno na kocko z napisom v stari grščini “Bog vedno uporablja geometrijo”. Lastnik tako lahko upa, da bo zlato jajce navdihnilo katero od kokoši, da jih začne valiti tudi sama.

Kokošnjak, ki je trenutno na ogled v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani, je bil izbran na natečaju Centra za kreativnost s temo “Kako bomo živeli v prihodnosti” za razstavo na letošnjem tednu oblikovanja v Milanu. Predstavljal je optimističen pogled na prihodnost, z odkrivanjem pozabljenih lepot življenja blizu narave - priložnost, da ponovno razmislimo o kvaliteti našega bivanja in proizvodnji naše hrane. Projekt je prav tako predstavljen na razstavi "Young European Architects" v sklopu beneškega bienala arhitekture.

Oba kurnika so izdelali varovanci v lesni delavnici Centra za varstvo in delo Golovec. Zlato jajce pa je bilo izdelano v zlatarstvu in pasarstvu Marolt.

Kurnik

Kokošnjak za štiri kure in petelina

Slovenija

Fotografije Miran Kambič, Klemen Ilovar in Gašper Fabijan

bottom of page