V Lescah tik nad Šobcem je načrtovano novo naselje samostojnih enodružinskih hiš. Območje je bilo poraščeno z borovci in brezami, a je ob pripravi infrastrukture izginil skoraj celoten rob gozda. Z naročnikoma smo vložili veliko truda, da smo obvarovali drevesa na njuni parceli. Tako bo sčasoma sredi izčiščenega novega naselja Dom med brezami edini spominjal na rob gozda, kakršen je bil nekoč.

Zasnova hiše je povsem enostavna: V središču hiše je jedro, opečni blok, ki se vzpenja skozi obe etaži in vsakemu prostoru v hiši ponudi tisto, kar potrebuje. V dnevni sobi v sebi skriva peč in ogrevano nišo, knjižnica ima v njem vgrajeno knjižno omaro, skozi katero se lahko dostopa v skrito shrambo. Z druge strani pa znotraj vodijo stopnice v mansardo. Na podestu se za velikim platnom skriva druga shramba. Blage meje hiše okrog opečnega jedra - ognjišča, določa lesen plašč, sestavljen iz skeletne konstrukcije, obdan z bruni z zunanje in notranje strani. Dom zaznamuje velika breza na južni strani. Na srečo smo jo lahko skoraj v celoti ohranili tako, da streha objema njeno deblo. Veje, ki smo jih žal morali odstraniti, pa smo uporabili kot ograjo na balkonu in na stopnišču. Neuporabljene veje pa so pozimi ogrevale dom. S svojim lesenim plaščem in drevesi, ki se zraščajo skupaj s hišo, upamo, da se bo čim lepše zlila v eno z naravo. 

Kot sta lepo zapisala naročnika: “Včasih se zdi, da je notri zunaj in da se je čas ustavil, da bi začutila utrip narave ob neverjetni bližini dreves in ptic.”

Dom med brezami

Enodružinska hiša

Lesce, Slovenija 2015

Fotografije Miran Kambič, Gašper Fabijan